4. huhti, 2022

Kuusaa autonomiseksi

Kuusaa (Kuusankoski, Pohjois-Kymenlaakso) autonomiseksi:

Väittävät, että kotikaupunkini Kuusankoski ja sen keskusta Kuusaa olisi liitetty Kouvolaan eli Kouvostoliittoon. Itse en tätä tietenkään hyväksi.

Kun katsoo Kuusaan karttaa, niin helposti huomaa Kymijoen tekevän pohjoispuolen Voikkaan ja eteläisen Keltin välissä itään suuntautuvan suuren mutkan, ikään kuin pussin. Kuusaa on veden osalta auki vain lännen suuntaan.

Ajattelenkin, miten helppoa olisi tehdä Kuusaasta de-kouvoloitu vyöhyke. Joki hoitaa rajanvedon ja suojauksen kolmelta sivulta, ja neljännelle vedetään sen verran piikkilankaa ja muita esteitä, ettei sieltä pääse yksikään kouvolamielinen koukkaamalla tunkeutumaan autonomisen Kuusaan alueelle. Toki käymään pääsee, niin kuin pääsee kuusaalaisetkin ulospäin, mutta mitään asiaa ei ole tulla tänne uimahalleja ja sairaaloita anastelemaan.

Voikkaalaisilla, pilkanmaalaisilla, kymintehtaalaisilla ym. entisen Kuusankosken kaupungin alueella asuneilla on tietysti ystävällismielisinä täysi oikeus olla ja toimia Kuusaan alueella ihan niin kuin ennenkin.

Saisikohan Kuusaan de-kouvoloidulle autonomiselle alueelle valtion turvatakuut? Luulis saavan. Tai eihän me tietysti kouvolaa vastaan turvatakuita tarvita, kuusaalaiset pärjää toki omin päinkin.
What about that, folks?