23. helmi, 2022

Rauhaa rakastava Venäjä

En oikein jaksa uskoa, että niinkin rauhaa rakastava kansakunta kuin Venäjä haluaa kenenkään päälle hyökätä. Eihän se (ja aiemmin Neuvostoliitto) ole käynyt 1900-luvun alusta tähän päivään kuin mitä lie pari tusinaa eri hyökkäyssotaa, onks se nyt muka paljon.

Yritin laskea nettitiedoista eri sotien määrän, mutta oli aika sekalaista tilastoa. Joka tapauksessa iloisen itänaapurimme käymiä hyökkäyssotia on reippaasti yli 20, luultavasti lähemmäs 30, ja nämä siis nyt suurinpiirtein Suomen itsenäisyyden aikana.

Joka tapauksessa se on Suomen itsenäisyyden aikana sotinut Euroopassa ainakin Suomen, Saksan, Puolan, Latvian, Liettuan, Viron, Tsekkoslovakian ja Unkarin kanssa, tais olla mukana Jugoslavian sodassakin. Sen lisäksi se on sotinut entisten neuvostovaltojen kanssa (esim. Tsetseenia ja Georgia) sekä mm. Japanin ja Afganistanin kanssa. Niin, ja kuinkahan paljon Venäjällä/Neuvostoliitossa onkaan sodittu omia kansalaisia vastaan.

Ja oli se mukana myös monissa muissa konflikteissa, mm. Itä-Saksa ja Kuuba. Tosin vielä useammin on tainnut olla USA mukana, mut näin Eurooppalaisena kiinnostukseni on enempi tuossa Kiinan ja Suomen rajojen välillä.

Ei näin mukava naapuri kenenkään päälle hyökkää, ei toki. Eikä se ole omia kansalaisiakaan vanginnut ja tappanut varmaan sataakaan miljoonaa, vai olikse miljardia... ...ja murhat vaan jatkuu, mutta sillee isällisellä tavalla opettavasti.