3. helmi, 2016

Välimerkit ja kappalejako

Tykkään lukea ja kirjoittaa paljon, ja niin myös teen miltei joka päivä. Ylläpidän facebookissa joitain ryhmiä, joista yksi on melko iso, siinä kun on miltei 16 000 (kuusitoistatuhatta) jäsentä.
Siellä on noussut esiin muutaman kerran se kysymys, miksi jotkut kirjoittavat kaikki sanottavansa yhteen pötköön ilman välimerkkejä ja virkkeet aloittavia isoja kirjaimia. Sellaisen tekstin lukeminen ja eri asioiden jaotteleminen ymmärtämisestä puhumattakaan on hyvin työlästä.

Kopioin tähän hakasulkujen väliin oman mielipiteeni. Alla oleva teksti on siis mun laatima tänä aamuna mainitussa suuressa fb-ryhmässä. Itse pötkökeskustelu alkoi siellä eilen iltapäivällä erään toisen henkilön toimesta.

[Ymmärrän kyllä lukihäiriöt ja vammaisuudet, ne on osa ihmisten elämää, enkä tietenkään puutu niihin. Sen sijaan selitän kantaani kertomalla, että mun mielestä kirjoittajan pitää nähdä sen verran vaivaa, että laittaa edes eri asiayhteyksien väliin pisteen, vaikkei muita välimerkkejä laittaisikaan. Pisteen kirjoittamiseen kuluu aikaa ehkä yksi sekunti.
Kun kirjoittaja kertoo vaikka millainen säätila hänen kotikonnuillaan on ja ryhtyy sen jälkeen kertomaan kissan temppuilusta, ovat ne kaksi täysin eri asiaa.
"Täällä on satanut paljon lunta" on yksi asia, "kissa roikkuu verhossa" on toinen ihan eri asia ja niin on myös "minä tykkään käydä kirppareilla". Kirjoitetaan siis näin: Täällä on satanut paljon lunta. Kissa roikkuu verhossa. Tykkään käydä kirppareilla.
Ei näin: täällä on satanut paljon lunta kissa roikkuu verhossa minä tykkään käydä kirppareilla
 
Minut opetettiin aikoinaan kohteliaaksi ja kunnioittamaan muita ihmisiä, ja näin olen myös pyrkinyt toimimaan. Jos yhteen pötköön ilman välimerkkejä kirjoittavan ihmisen selitys kirjoitustavalleen on se, että välimerkkien laittamiseen menee aikaa (niin tuolla ylempänä jossain kirjoitettiin), koska pitää miettiä lauserakenteita, niin se on mielestäni erittäin epäkohteliasta lukijaa kohtaan. Miksi kirjoittaja siirtää oman "laiskuutensa" ja ajankäyttönsä muiden harteille? Epäkohteliasta ja mielestäni tuomittavaa.
 
Ja lopuksi: kun tänne someen kirjoittaa, luulisi tekstin laatijalla olevan tarkoituksena se, että joku hänen kirjoituksensa lukee, mielummin mahdollisimman moni. Mitäpä luulette, kumpi tapa saa enemmän lukijoita: välimerkeillä eroteltu normaali teksti vai kaikki yhteen pötköön kirjoitettu ilman välimerkkejä ja kappalejakoa?
 
TÄSTÄ ETEENPÄIN SAMA YHTEEN PÖTKÖÖN
 
ymmärrän kyllä lukihäiriöt ja vammaisuudet ne on osa ihmisten elämää enkä tietenkään puutu niihin sen sijaan selitän kantaani kertomalla että mun mielestä kirjoittajan pitää nähdä sen verran vaivaa että laittaa edes eri asiayhteyksien väliin pisteen vaikkei muita välimerkkejä laittaisikaan pisteen kirjoittamiseen kuluu aikaa ehkä yksi sekunti kun kirjoittaja kertoo vaikka millainen säätila hänen kotikonnuillaan on ja ryhtyy sen jälkeen kertomaan kissan temppuilusta ovat ne kaksi täysin eri asiaa täällä on satanut paljon lunta on yksi asia kissa roikkuu verhossa on toinen ihan eri asia ja niin on myös minä tykkään käydä kirppareilla kirjoitetaan siis näin täällä on satanut paljon lunta kissa roikkuu verhossa minä tykkään käydä kirppareilla ei näin täällä on satanut paljon lunta kissa roikkuu verhossa minä tykkään käydä kirppareilla minut opetettiin aikoinaan kohteliaaksi ja kunnioittamaan muita ihmisiä ja näin olen myös pyrkinyt toimimaan jos yhteen pötköön ilman välimerkkejä kirjoittavan ihmisen selitys kirjoitustavalleen on se että välimerkkien laittamiseen menee aikaa niin tuolla ylempänä jossain kirjoitettiin koska pitää miettiä lauserakenteita niin se on mielestäni erittäin epäkohteliasta lukijaa kohtaan miksi kirjoittaja siirtää oman laiskuutensa ja ajankäyttönsä muiden harteille epäkohteliasta ja mielestäni tuomittavaa ja lopuksi kun tänne someen kirjoittaa luulisi tekstin laatijalla olevan tarkoituksena se että joku hänen kirjoituksensa lukee mielummin mahdollisimman moni mitäpä luulette kumpi tapa saa enemmän lukijoita välimerkeillä eroteltu normaali teksti vai kaikki yhteen pötköön kirjoitettu ilman välimerkkejä ja kappalejakoa]
 

Helppoahan tuollainen pötkökirjoitus on lukea ja silmätkin kiittävät, eikö?