3. kesä, 2015

Hyötyhobby

Tykkään eräretkeillä ja varsinkin syödä. Aivan erityisesti tykkään syödä eräretkillä. Koska ruoka pitää usein kantaa muiden retkitarvikkeiden kanssa perille, on muonan tiiviys ja keveys aivan avainasemassa. Kuivattu muona ei tarvi pitkillä retkillä kylmäsäilytystä.

Mun uusi harrastus eli hobby on uunikuivatus. Kerron tässä, miten itse asian näen ja koen ja miten sen suhteen toimin. Muistutan, että tämä on mulle vasta kokeilua, ja virheiden kauttahan sitä ihmisen oppii, jos on ylipäätään edes jotain oppiakseen.

Perusjuttuja:

- kuivattaa voi miltei mitä elintarviketta vaan, vältä kuitenkin rasvapitoisia aineksia.
- kuivattaa voi ihan tavallisella uunilla, kiertoilmauuni on parempi kuin perusmalli.
- kuivatus onnistuu uunissa parhaiten ritilän päällä, mutta peltikin käy.
- itse käytän pellin päällä leivinpaperia.
- uunin lämpö 40-50 astetta, ei missään nimessä yli 50 asteen!
- uunin luukku koko kuivauksen ajaksi hieman raolleen.
- rasvainen liha ei kuivu kunnolla, ja se eltaantuu kuivaamisen jälkeen helposti.
- VARAA AIKAA! VARAA AIKAA! VARAA AIKAA!
- ohut tasainen kerros on parempi kuin iso kasa ruokatavaraa.
- jos kuivaat lihaa, käytä vähärasvaista kalkkunaa, kanaa tai nautaa mielummin kuin possua.
- jauhelihan kuivaaminen on helpompaa kuin kokolihan.
- kokolihan kuivaaminen saattaa kestää jopa vuorokauden.
- aineiden kypsennys ennen kuivaamista on suositeltua muttei pakollista (poislukien kokoliha).
- kuivattavia aineksia on hyvä käännellä pellillä muutaman kerran.
- kuvan uunipellillä on 750 gr peruna-keittojuureksia sekä 200 gr hernemaissipaprikaa.
- em. tuotteiden kuivaaminen kestää 8-12 tuntia.
- kuvan kasvikset ovat kypsentämättömiä, seuraava satsi onkin sitten jo esikypsennettyjä.


Nyt kuivaan testimielessä vain perunaa ja muita kasviksia. Kokeilen seuraavaksi broilerin tai kalkkunan jauhelihan kuivaamista. Se kannattaa muistaa, että kuin kuivattaa kokolihaa ja myös jauhelihaa, on se hyvä kypsentää ensin.