Pensselsonin blogi

18. maalis, 2021
Suomessa kuten muissakin maissa ongelmia tuottaa se, että kaupungit ovat liian suuria. Kun väkeä on paljon ja kansa asuu ahtaasti, niin totta kai erilaiset konfliktit ja taudit leviävät tuolloin helpommin kuin harvaan asutuilla seuduilla.

Yksi pääkaupunki -malli ei toimi, vaan kapitoleja tulee olla useita. Ehdotan, että Helsingiltä poistetaan yksinvaltainen pääkaupunkistatus, ja pääkaupunkius, outo sana, jaetaan eri paikkoihin ympäri maatamme. Noh, toki Helsingille voidaan jättää Valtioneuvoston kanslia ja Ympäristöministeriö, koska ympäristöasiat mielletään yleensä vihreiksi ja sitä kautta Vihreälle puolueelle. Samallahan vihreät voisivat ottaa sinne omiksi naapureikseen niitä lukumääräisesti suuresti himoitsemiaan pakolaisia ja maahanmuuttajia. Järkikansa kaikotkoon sisä-Suomeen. Vihreät ovat pääsääntöisesti vihreitä vaan ajatuksissaan, sillä hämmästyttävän moni vihreä päättäjä asuu urbaanissa kaupungissa, ovatko edes maalla käyneetkään.
 
Kun ministeriöitä on vaikkapa tusinassa eri paikassa pitkin selkosia ja merenrantoja, järvikannaksia ja tuntureita, niin porukat ei niin kovin tuppautuisi asumaan yhteen kolkkaan kuten sardiinivainajat purkkeihinsa, vaan levittäytyisivät laajemmalti ja täten näyttäisivät pitkää nenää tautiepidemioille ja eri kultturien välisille selkkauksille.
 
Ulkoministeriö siirretään luonnollisesti ulkosaaristoon, opetus- ja kulttuuriministeriö seitsemän veljeksen lukukinkerimaille Nurmijärvelle, sisäministeriö keskeisimpään maamme osaan Piippolan vaarin piharakennukseen, oikeusministeriö ilman muuta pohojammaalle, missä oikeutta on jaettu jo vuosisatoja, puolustusministeriö pitkin Venäjän rajaa, valtionvarainministeriö Laihialle, maa- ja metsätalousministeriö Maaningan Metsäkylään (jos sellainen paikka on olemassa), liikenne- ja viestintäministeriö Haminaan, koska google on jo siellä, työ- ja elinkeinoministeriö Kainuun korpiin sekä sosiaali- ja terveysministeriö Lapin tuntureille, missä riittää puhdasta ilmaa hengitellä ilman kasvomaskeja.
 
Näillä ajatuksilla ja toimenpiteillä vältetään suuret ruuhkat, ahtaat asuinolot, liian likellä olevat naapurit, monet riidat ja tappelut ja niin edelleen. Ja taatusti päästäisiin Guinnessin ennätyskirjaan, sillä tuskin millään maalla on samanaikaisesti tusinaa eri pääkaupunkia.
Suomi, tuo tuhansien järvien ja lukuisten pääkaupunkien ihmemaa!
18. maalis, 2021
Mun ajatusmalli on jo kauan ollut "jos joku ei puutu epäkohtiin, niin mikään ei ikinä muutu ainakaan parempaan suuntaan". Siksi oon usein kirjoittanut julkisesti sellaista, mitä muut ajattelevat, mutta eivät julkea sanoa sitä ääneen, koska niin toimimalla pääsee itse helpommalla eikä joudu julkisen ryöpytyksen alle. Lyhyesti sanottuna jonkun on uhrauduttava. Usein se olen minä, ja tiedän sen jo ennen tekstieni julkaisemisia. Tämäkin teksti on varmaan sellainen.

Maskisuosituksesta, maskipakosta:
Jotkut kauppaliikkeet harkitsevat tai ovat ehkä jo ottaneet käyttöön maskipakon, siis koronalta suojaavan maskin pakollisen käyttämisen heidän liikehuoneistoissaan. En tiedä millä oikeudella ne (kaupat ja yritykset siis) pakkokeinoja asettelevat. Kieltäähän toki aina saa, mutta millä oikeudella kauppias heittää asiakkaan ulos? Laissa ei ole pykälää, mikä mahdollistaa maskittoman asiakkaan liiketilasta ulosajamisen vain sen maskittomuuden perusteella. Suositella saa, kehottaa saa, mutta laillista perustetta sille ei ole. Ja kellä kauppiaalla tai järjestyksenvalvojalla on oikeus udella tai nähdä kansalaisen terveystietoja, jos asiakas vetoaa esim. maskin käytön tuomiin hengitysvaikeuksiin? Ei se kauppias tai stevari (järjestysmies) ole mikään viranomainen.

Mun mielestä jokaisella ihmisellä on oikeus joko käyttää maskia tai olla käyttämättä. Julkinen taho ja varmaan suuri osa kansasta sanoo, että maskia tulisi käyttää, tai että sitä on jopa pakko käyttää. Osa kansasta on aivan päinvastaista mieltä. Mullakin on toki kanta tähän.

Oon sitä mieltä, että suositus ei ole huonoa asia, kunhan kaikki perustuu pakottamattomuuteen. Henkilökohtaisesti en vieläkään tosin usko, että maski suojaisi itseäni saamasta koronaa. Se varmaan jollain tasolla voi antaa osittaista suojaa, mutta maski ei taatusti tee käyttäjästään virukselta turvassa olevaa henkilöä. Toki ymmärrän, että se maski voi estää sen, että muut eivät sairastu siinä ympärillä. Mutta miten he sairastuisivat, jos sillä maskia pitävällä henkilöllä ei ole koronaa? "Koronatartunta voi olla piilevä kantajan siitä itse tietämättä", sanotaan. Niin voi olla joo, ja niin voi olla myös monta muutakin asiaa, esimerkiksi luulotauti.

Laumakäyttäytymisen ja yleisen rauhan kannalta on parempi käyttää maskia julkisilla paikoilla, ja niin teen itsekin, toistan: niin teen itsekin, mutta vain siksi, että ei tulisi pahoja puheita ja "murhaavia" katseita. Muuta virkaa sillä maskilla ei loppupeleissä mielestäni ole. Maskin käyttöä paljon tärkeämpää on käsihygienia, aivastaminen poispäin muista ihmisistä tai ns. kainaloon, jos vaan ennättää siis, sekä turvavälit. Niin: turvavälit!

Ulkona vs sisällä:
Turvavälit ei useinkaan esim. kaupoissa onnistu, eikä varmaan julkisissa kulkuvälineissä ainakaan isommissa kaupungeissa, missä matkustajia on paljon. VR:ää koskeva juuri tähän hetkeen suunnattu kuljettajien lakko vai työnseisaus ei kyllä auta tähän asiaan yhtään.

Aluehallintovirasto AVI on myöntänyt, että ulkona on turvallisempaa kuin sisätiloissa. Tämä pitäisi olla kaikille itsestään selvää, mutta kaikille päättäjille se ei sitä ole, ei ainakaan teoissa. Yhäkin vielä luullaan tai ainakin sinnikkäästi väitetään, että ulkona tapahtuvat aktiviteetit pitää kieltää. Mihinhän tämä väite perustuu? Jos ulkona pidetään turvavälit, aivastetaan kainaloon ja käytetään tarvittaessa käsidesiä, niin onko se turvallisuuden kannalta yhtä hyvä tai huono asia kuin sama aktiviteetti sisätiloissa? Ehei, ei ole. Kyllä ulkona on paljon, paljon, turvallisemapaa kuin sisällä. Siksi mielestäni ei voida laittaa samoja rajoituksia sisälle kuin ulos ja päinvastoin. Se, mikä on sisällä sallittua, viittaan tällä kaupoissa tapahtuvien asiakkaiden ostoryntäilyihin, pitäisi olla sallittua myös ulkona. Vertaa sisätilojen sadat ja kenties tuhannet ihmiset vs ulkotilojen kymmenet ihmiset > ostoskeskukset vs torit. Joo, kyllä, torit saa olla avoinna, mutta siellä ei saa järjestää pienintäkään tapahtumaa. Suurkauppojen sisätiloissa on sellaisia tapahtumia joka päivä, joka hetki.
Antakaa ihmisten itse päättää.

No, nyt lopetan, eiköhän tässä tullut aamukahvin verran tekstiä. Joo, kohta jo lumet häipyy, pääsette kaivamaan maasta kiviä, millä viskoa tämän jutun kirjoittaja tuusan nuuskaksi.
7. maalis, 2021

Pensselssonin aivottomassa riihessä on nyt kehitteillä mm:

A) Pariseiväshyppy.
Yritetään päästä saman riman yli yhtä aikaa joukkuetoverin kanssa. Juostaan seiväs tanassa samaan aikaan kohti hyppypaikan yhtä ainoaa telinettä. Seipäät kahteen vierekkäiseen kuoppaan ja hop kohti taivaita. Hypyssä pitää olla sen verran yhdenaikaisuutta, että hyppy hyväksytään vain, jos molempien hyppääjien jokin kehon osa on yhtä aikaa riman päällä ja että molemmat sporttaajat luonnollisesti ylittävät riman. Mitään peräkkäin hyppäämistä ei hyväksytä.
Homma suosinee melko lyhytkasvuisia hoppareita, saattaisivat aasialaiset olla voitokkaita. Ilmassa saa myös yhtyä sylikkäiseen rimanylitykseen, mistä aiheesta voisi kehitellä myös sekaparikisan. Let's pomppimaan!


B) Moukarin tarkkuusheitto.
Lekan alastulopaikalla on kenttämestarin apulaisen piirtämiä maalitauluja, joihin moukarilla tähdätään ja joiden keskiosaan pyritään osumaan. Maaleja voisi olla kentällä niin, että eka olisi vaikka 50 metrissä, seuraava 55 metrissä jne. Viimeinen voisi olla 85:ssa, jotta itäblokin hormoniurheilijoillakin olisi haastetta.
Maaleja voisi olla myös erikokoisia ihan kilpailun tason mukaan. Systeemi voisi olla pudotuskisa siten, että jos ei kolmella yrityksellä osu 50 metrissä olevaan maalitauluun, niin kisa loppuu ko. atleetin kohdalla siihen. Osuneet jatkavat luonnollisesti seuraavaan mittaustasoon. Pelkkä maalitauluun osuminen riittää kisassa etenemiseen, mutta bull's eye'stä saa lisäpisteitä tai drinkkilippuja.


C) Joukkuemiekkailu.
Nelismiehisjoukkuein kaikki kaikkia vastaan -periaatteella vaikka nyrkkeilykehässä tai painimolskilla. Matsi päättyy toisen joukkueen antautumiseen. Välineinä kalpa, säilä, floretti, ratsusapeli sekä machete. Alan olympialaiset järjestää Kolumbian Veripalvelu.


D) Biljardin sokkoparikisa.
Lyöjällä on musta huppu päässä. Lyöjää opastaa joukkuetoveri, joka ohjaa puheellaan tähtäämistä, kierteitä ja päällevetoja. Yksi erä pelataan niin, että toisella on huppu koko ajan ja toinen neuvoo. Seuraavassa erässä osat vaihtuvat. Soveltuu snookeriin, pooliin ja kaisaankin. Tässä kilpailumuodossa toteutuu myös paremmin doping-säännösten noudattaminen, sillä huppu päässä on vaikea juoda drinkkejä.

E) Lumikenkäsulkapallo.
Talvinen muotilaji, jossa pelaajalla on varusteinaan lumikengät ja sulkapallomaila ja pelivälineenä ei-valkonen sulkapallo. Jos peliareenana on syvä hanki, lisävarusteena on yksi suksisauva. Pelataan normaalein sulkapallosäännöin, mutta siis ulkona hangessa. Mainittakoon, että lajia voi toki harrastaa myös sisätiloissa ja kesäaikaan nurmikentällä. Sisätiloissa suositellaan pelialustaksi muuta kuin parkettilattiaa. Välineenä voi myös olla minisukset lumikenkien sijaan.

F) Lumikenkäpingis (in English Snowshoepingpong).
Muuten samat säännöt kuin kohdassa E, mutta kädessä on pingismaila ja pelivälineenä (oranssi) pingispallo. Hutilyönnit on sallittuja, mutta vain, jos ehtii sukeltaa pallon perään ja palauttaa sen ennen pelivälineen hankeutumista.

G) Ampumalumikenkäily.
Kuten ampumahiihto, mutta lumikengillä kilpaa edeten. Osumat stadionilla normaaleihin tauluihin, mutta myös niin, että metsässä matkattaessa puusta alas ammuttu orava antaa helpotusta lumikenkäilyn loppuaikaan. Isommasta riistasta lisäetuutta, esim. after ski -tyylisiä drinkkilippuja. Ukkometsosta konjakki. Kaatoryyppyjä saa ottaa, mutta vain salaa.

4. maalis, 2021

Niin raa'alta, inhottavalta, ikävältä, veemäiseltä jne kuin se saattaa kuulostaakin, niin olen jollain tapaa onnellinen siitä, että vanhempieni ei ole tarvinut kokea tätä nykyistä sairasta aikaa, jossa monilla vanhuksilla päälimmäisinä kumpuavat eristyneisyys, yksinäisyys, pelko, ikävä ja monet muut inhottavat asiat. Rauha vanhempieni muistolle. Äitiäni muistan joka päivä, isäänikin usein.
Äiti Leena, isä Oiva.

23. helmi, 2021
Aina aika ajoin täällä mediassa kysellään jonkun henkilön perään. Udellaan asuinkuntaa, jopa tarkkaa osoitetta, puhelinnumeroa, nykyistä sukunimeä jne jne. Kyseessä voi toki olla aivan vilpitön kadonneen henkilön etsintä, mutta siinä voi olla paljon muutakin, jotain pahaa, jopa tappavaa. Ja joo, en ole minkään sortin foobikko.

Kolmatta osapuolta voi etsiä vaikkapa entinen puoliso, jolla saattaa olla väkivaltataustaa, jolla saattaa olla lähestymiskielto tai jotain muuta ikävää. Kolmatta osapuolta voi etsiä myös entisen puolison sukulainen tai tuttava, joka auttaa tätä lähestymiskieltoista ex-siippaa. Kyseessä voi olla joku velkomisasia, henkilökohtainen kostotilanne, stalkkaus, uhrihaku raiskaamiselle tai miltei mitä vaan.
Kyseessä voi olla vaikkapa pila tai sitä rankempi kiusaamistilanne, missä opiskelutoveri tai duunikaveri laittaa kiusaamastaan henkilöstä haun nettiin. Vaikka se olisi vain vitsiksi tarkoitettu ja se poistettaisiin samana päivänä netistä, niin se on ehtinyt jakaantua jo niin laajalle, että sitä ei saada ikipäivänä kokonaan pois netistä. Siinä sitten täysin viattoman henkilön kasvot keikkuvat etsittyinä vuodesta toiseen. Tosi hauska pila joo. Not!

En ole asiantuntija juuri millään alalla, en tälläkään, mutta itse olen varsin skeptinen näihin henkilöhakuihin. Sitä varten meillä on viranomaiset, jotka ohjaavat kyselijää. Poliisi on useaan otteeseen pyytänyt, että omatoimisesti ei pitäisi lähteä tekemään näitä nettihakuja henkilöistä. Poliisi pyytää kyllä apua, jos aihetta on. Oletko juuri sinä valmis ottamaan sen riskin, että vainooja saa uhrin kiinni ja kenties hengiltä juuri sinun "avun" vuoksi?

Ei mulla muuta. Työnnän pääni ikkunasta ulos, jotta voitte tämän postauksen johdosta kaataa paremmin paskaa mun niskaani, niinhän siinä tulee kuitenkin käymään.
T: Pave Pensselsson Kuusaalta