Pensselsonin blogi

5. touko, 2022
On se nyt perhana, kun pientä henkilöä, jonka jo ennen syntymää voi ultraäänikuvista todeta pojaksi tai tytöksi, ei saa syntymän jälkeen kutsua pojaksi tai tytöksi. Perhanan perhana!

***Nainen ON nainen, mies ON mies, tyttö ON tyttö ja poika ON poika! Piste!***

Samoin erilaisten ulkomuotojen mukaan lyhyt ihminen on lyhyt, pitkä on pitkä, hoikka on hoikka, lihava on lihava. On myös ihmisiä, jotka eivät ole lihavia eivätkä hoikkia tai laihoja, heitä kutsutaan normaalipainoisiksi ihmisiksi. Eli siis ihmistä saa kutsua normaalipainoiseksi tai normaalivartaloiseksi, mutta ei laihaksi tai lihavaksi? Miksi aivan päivänselviä asioita ei saa sanoa ääneen?

Ei tietenkään ole korrektia käyttää ihmisestä sanoja läski tai tikku, mutta ainakin itseäni monet kaverit ja joskus muutkin ihmiset sanovat ihan päin näköä lihavaksi, mikä olen, eikä se minua loukkaa. Minua nimitellään monella muullakin nimityksellä kuin vain lihava, mutta en ole asiasta pimahtanut.

Sovitaanko nyt niin, että otetaan uudelleen käyttöön se terve maalaisjärki, common sense, ja puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Mielensäpahoittajat kasvattakoon hieman kovempaa nahkaa herkkien tunteidensa suojaksi, kiitos.

*******

Niin, t
ällaista voisi jatkaa enemmänkin. Nainen-mies -seksi on kai sitä normaalia seksiä, ainakin luulisin enemmistön ihmisistä sellaista harjoittavan. Tällöin puhutaan heteroista. On myös mies-mies eli homoja, nainen-nainen eli lesboja, on bi:tä, transua ja ties mitä.

On olemassa myös vasenkätisiä ja molempikätisiä ihmisiä oikeakätisten lisäksi. On arvioitu, että oikeakätisiä on 90%, mutta siis "vähemmistöjäkin" on. Miksi voi olla aivan hyväksyttävästi vähemmistössä kätisyyden vuoksi, mutta ei vaikkapa lihavuuden tai lesbouden takia?
29. huhti, 2022
Olen puhtaan ja reilun urheilun kannattaja. Varmasti monilla ellei kaikilla mailla olisi urheilun puhtaudessa parannettavaa, mutta joillain mailla muita enemmän.

Itäisen naapurimme, ei sen naapureistamme parhaan, viimeaikaiset ja toteennäytetyt valtiojohtoiset dopingrikkeet, maan valtaisa korruptio, oman kansansa riisto ja vaino, kansalliset ja kansainväliset salamurhat, kyseisen valtion suorittamat järkyttävät sotatoimet ja muihin maihin suunnattu jatkuva uhkailu yhdessä saavat minut haluamaan, että itäisen naapurimme monet toimet pitää pystyä kansainvälisellä tasolla pysäyttämään.
 
Ehdotan, että koska Venäjä on tuhonnut Ukrainan valtiota ja tappanut sen kansaa laajasti, käytännössä tuhonnut useammankin sukupolven tulevaisuuden, niin Venäjä suljetaan aivan kaikesta kansainvälisestä urheilu-, kulttuuri- ja muista tapahtumista vähintään yhden sukupolven ajaksi. Vuosissa se voisi olla 25-30 vuotta, jos Ukrainen sota lopetetaan pian. Jos sota jatkuu, nousee banni vaikkapa viiteenkymmeneen tai jopa sataan vuoteen. Olen puhunut.

23. huhti, 2022
Kun noita tekoniveliä ja -elimiä laitellaan ihmisten sisuksiin, ja hyvä niin, niin pärähtipä mieleeni, että kaitpa joitain niistä vempaimista voisi kehittää vielä monipuolisimmiksi kuin mitä ne jo on.
Otetaan nyt vaikka tekolonkka, tekolonkkanivel. Jos siihen jo hyvään laitteeseen saisi vielä toiminnon, jolla se lonkkanivel joko kasvaisi korkeutta tai typistyisi matalammaksi aina tarpeen mukaan, niin se olisi mainio juttu!
 
Ajatellaanpa henkilöä, jolla on tekolonkkanivel, ja joka asuu rinnetontilla olevassa talossa. Varmaankin hän haluaisi käyskennellä siinä rinteessä joskus poikittaissuunnassa. Tällöin toinen jalkapöytä on ylempänä rinteessä ja toinen alempana, ja kulku on eräällä tavalla vinoa menoa, ja varmasti joskus tuskallistakin. Nyt, jos yhtä lonkkaniveltä voisi kasvattaa ja/tai toista typistää vaikkapa jollain säätimellä, saisi tuolloin kulkea jyrkkääkin rinnettä poikittaissuunnassa aivan suorassa pystyasennossa. Kävisi maisemien, lintujen ynnä muiden nisäkkäiden tiiraileminen helpommin, ja ylväs olisi ryhti. Kerrassaan ylväs!, ajattelisi kateellinen naapurikin.
 
Sellaisen tekolonkkanivelen minä haluaisin. Ja ajatellaanpa markkinoita: niitä myytäisiin miljoonittain alppiseudulle, himalajalle, andeille ja kilimantzarolle, mutta uralille niitä emme myisi. Joku roti sentään.
14. huhti, 2022
Porukat ei aina usko, että biljardi on maailman vaikeimmin hallittava palloilulaji, nimen omaan huipputasolla. Ymmärrän kyllä, että vaikkapa jalka- ja koripallossa tehdään ratkaisuja ja liikeitä sekunnin sisällä, ja että ne ovat vaikeita lajeja osaksi juuri sen nopeuden vuoksi, ja toki tekniikkaa tarvitaan paljon, huipputasolla tosi paljon. Ei onnistu kaikilta, ei ainakaan minulta.

Biljardissa on aikaa harkita ja aikaa suorittaa. Niin on myös esim. keilailussa ja golfissakin. Keilailussa ja golfissa pyritään saamaan yksi pallo tiettyyn pisteeseen, keilailussa kahden keilan muodostamaan taskuun ja golfissa viheriöllä olevaan reikään. Helppoa näistä ei ole kumpikaan. En pärjäisi kummassakaan näistä lajeista, kunnioitan näiden mestareita suuresti.

Huipputasolla biljardin pussituslajeissa pitää hallita lyöntipallo ja kohdepallo, joista yleensä kohdepalloa yritetään pussiin samalla, kun lyöntipallo pitää saattaa ennalta tuumailtuun asemaan pelipöydällä seuraavaa pussitusyritystä silmällä pitäen.
Moni on varmaan seurannut snookeria ja poolia telkkarista tai netistä. Niissä puhutaan aina päällevedosta, eli valkoisen lyöntipallon saamisesta toivottuun paikkaan pelipöydällä. Vaikeaa on se, uskokaa pois.

Omaharrastamassani lajissa eli kaisabiljardissa, kaisassa, huipputasolla pyritään pussituksen lisäksi vielä saamaan nakkeja. Se tarkoittaa, että valkoisella lyöntipallolla osutaan vaikkapa keltaiseen kohdepalloon, joka menee pussiin. Valkoinen jatkaa matkaa ja osuu punaiseen palloon, jolloin syntyy lisäpisteitä antava nakki. Oikein huipputasolla se nakki pyritään ottamaan joko paksuna tai ohuena osumana, jotta oma lyöntipallo jää hyvään asemaan ja/tai nakkipallo liikkuisi pöydällä hyvään asemaan lähinnä sen pussitusta ajatellen. Joskus pyritään ottamaan kahtakin nakkia samalla lyönnillä.

Itse olen (vahinkolyöntinä?) lyönyt keltaisen eli kaisan vallin kautta keskelle (sitä kutsutaan ylikeskelle), jonka jälkeen lyöntipallo osui punaiseen, joka sekin meni (vahingossa) pussiin lisäpisteitä antaen. Valkoinen jatkoi edelleen matkaa osuen lopulta toiseenkin punaiseen, joka kaikkien ihmeeksi meni sekin pussiin. Tein pisteitä pussituksesta 12 pistettä, ekasta punaisen nakista +6p, se pussiin +3p, nakki toiseen punaiseen +3p ja sekin pussiin +3p, eli yhteensä 27 pistettä. Teoreettinen maksimi on 31 pistettä, jollaista tuskin on koskaan ikinä missään tapahtunut. Silloin olisi pitänyt kaiken edellisen jälkeen vielä saada nakki vastustajan valkoiseen lyöntipalloon +2p ja se vielä pussiin +2p = 31 pistettä, tämä kaikki siis yhdellä lyönnillä.

Joskus myös ihmetellään, miksi pussittaminen on kaisassa niin vaikeaa. Se on vaikeaa siksi, koska pallon suuri koko ja pussin pieni suu on sellainen yhdistelmä, että homma on usein kovin hankalaa. Kun pallon molemmille puolille jää about millimetri (vertaa snookerin tai poolin (8-pallo, 9-pallo jne) pussikokoja pallon kokoon nähden), niin ihan helppoa ei kaisassa pussitus ole. Tervemenoa koittamaan
Ja hei, kunnioitan suuresti joka lajin harrastajia ja varsinkin huippuja. Joka homma on vaikeaa, mutta jotkut aivan erityisen hankalia. No hard feelings, friends
Kuvassa on vanha kaisapöytä ja sen kaikki viisi palloa.

********

Kaisassa on erikoista myös se, että siinä pitää kertoa (eli maalata) etukäteen, mitä ja miten aikoo pussitusta yrittää. Suora pussitus ilmoitetaan vain esim. "kaisa kulmaan". Tällöin pussitus hyväksytään, jos valkoinen osuu ensimmäisenä kaisaan, joka menee osumatta mihinkään toiseen palloon tai valliin suoraan pussin. Jos kaisapallo osuu vaikka punaiseen ja menee siitä pussiin, pussitusta ja pisteitä ei hyväksytä. Tai hyväksytään, jos asian ennen lyöntiä kertoo (eli maalaa) Eli tällöin "kaisa punaisesta pallosta kulmaan" on oikea maalaus. Samoin kaikki valliosumat joko omalla valkoisella ja/tai kohdepallolla ja/tai ns. kyytipallolla on etukäteen ilmoitettava.

Samoin ei ole sallittua vierittää lyönti- tai kohdepalloa pöydän reunaa eli vallia pitkin, kuten usein poolissa ja snookerissa näkee tehtävän. Niissä se hyväksytään, kaisassa ei. Samoin ei ole hyväksyttävää, jos lyö vaikka kaisapallon vallissa olevan punaisen kautta pussiin, vaikka sen maalaisikin. Yhtään palloa, joka on kiinni vallissa, ei saa pussittaa eikä käyttää apuna pussituksessa. Poikkeustapaus on, jos vallissa olevasta pallosta osa on ns. haagin eli pussin suun alueella, tällöin ko. pallon voi pussittaa oikein.
Helppoa, eikö olekin?
4. huhti, 2022
Kuusaa (Kuusankoski, Pohjois-Kymenlaakso) autonomiseksi:

Väittävät, että kotikaupunkini Kuusankoski ja sen keskusta Kuusaa olisi liitetty Kouvolaan eli Kouvostoliittoon. Itse en tätä tietenkään hyväksi.

Kun katsoo Kuusaan karttaa, niin helposti huomaa Kymijoen tekevän pohjoispuolen Voikkaan ja eteläisen Keltin välissä itään suuntautuvan suuren mutkan, ikään kuin pussin. Kuusaa on veden osalta auki vain lännen suuntaan.

Ajattelenkin, miten helppoa olisi tehdä Kuusaasta de-kouvoloitu vyöhyke. Joki hoitaa rajanvedon ja suojauksen kolmelta sivulta, ja neljännelle vedetään sen verran piikkilankaa ja muita esteitä, ettei sieltä pääse yksikään kouvolamielinen koukkaamalla tunkeutumaan autonomisen Kuusaan alueelle. Toki käymään pääsee, niin kuin pääsee kuusaalaisetkin ulospäin, mutta mitään asiaa ei ole tulla tänne uimahalleja ja sairaaloita anastelemaan.

Voikkaalaisilla, pilkanmaalaisilla, kymintehtaalaisilla ym. entisen Kuusankosken kaupungin alueella asuneilla on tietysti ystävällismielisinä täysi oikeus olla ja toimia Kuusaan alueella ihan niin kuin ennenkin.

Saisikohan Kuusaan de-kouvoloidulle autonomiselle alueelle valtion turvatakuut? Luulis saavan. Tai eihän me tietysti kouvolaa vastaan turvatakuita tarvita, kuusaalaiset pärjää toki omin päinkin.
What about that, folks?